Vízügyi Igazgatóságok Mintavevő Munkacsoportjainak Országos Mérőgyakorlata

2022. szeptember 6-8. között a Velencei-tó mellett, Velencén került megrendezése a Vízügyi Igazgatóságok Mintavevő Munkacsoportjainak VII. Országos Mérőgyakorlata, melyet az idei évben a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezett. Az akkreditált működés fontos eleme a Munkacsoportok közös mintavételei és összemérései során megszerzett jártasság. A mintavételek Székesfehérváron kezdődtek vízfolyás és szennyvíz vizsgálatokkal, majd a második napon a Velencei-tavon folytatódtak a helyszíni mérések.

A többnapos mérőtábor lehetőséget adott a 12 vízügyi igazgatóságról és az Országos Vízügyi Főigazgatóságról érkezett kollégák személyes találkozására, szakmai előadásokra és a térség megismerésére is. A mintavételek után rövid bemutatót láthattunk az automata mintavevő berendezés működéséről, telepíthető és kézi műszerekről, valamint az üledékmintavételekhez használható eszközökről. A tábor második napján Viszló Levente, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány vezérigazgatója kalauzolásával megnézhettük a Császár-víz területét, ahol számos szürkemarhát és bivalyt láthattunk a nyári legelőjükön, illetve betekintést nyerhettünk a természetközeli gyepgazdálkodásba. Ezután a Velinor Kft. munkatársa szakmai előadást tartott a terepi mintavételek során alkalmazott helyszíni mérőműszerek karbantartásáról és üzemeltetéséről.

A rendezvény a harmadik napon záróértekezlettel és szakmai konzultációval ért véget. Az összemérések tapasztalatainak megbeszélése után a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai bemutatták, hogyan zajlik a levegőztetés és az oxigéntartalom feltérképezése a Velencei-tavon, illetve megismerkedhettük a balatoni monitoring rendszer kiépítése során használt online műszerekkel és azok alkalmazásával a mélységi és távvezérelt mintavételek során.