Árhullám érkezik a Dunán

Az elmúlt néhány napban a Felső-Duna térségének időjárását erős nyugatias áramlású ciklon határozta meg. A Duna fontosabb vízgyűjtőin a ciklon hatására jelentős mennyiségű csapadék hullott.

A bajorországi részvízgyűjtőkön területi átlagban február 1. és 4. között összesen mintegy 54 mm, az Inn vízgyűjtőjén 62 mm, a Traun és az Enns folyók vidékén pedig több mint 81 mm csapadék esett, az 1500 méter feletti területek kivételével eső formájában. Az ugyanezen időszakban tapasztalt sokévi átlagtól melegebb időjárás miatt az 1500 m alatti területeken jelentősen csökkent a hóban tárolt vízkészlet. Az összegyülekező csapadék- és olvadékvizek hatására a Duna mellékfolyóinak vízhozama jelentősen megnőtt, és a folyó felső szakaszán árhullám indult el.

Az árhullám Nagybajcs állomáson a mai nap folyamán tetőzik, megközelítve a másodfokú készültségi szintet. A bajai állomáson a tegnapi nap folyamán 61 centiméteres vízszintnövekedést regisztráltunk, de az előttünk álló napokban az áradás intenzívebbé válik.

Az Országos Vízjelző Szolgálat jelenlegi előrejelzése szerint a Duna a bajai szelvényben február 9-én 694 cm-es (±15 cm) vízállással tetőzik, megközelítve az elsőfokú készültségi szintet (700 cm). A csapadék-előrejelzés szerint az elkövetkező 5 napban a Felső-Duna részvízgyűjtőin nem várható csapadék, amely további vízszintnövekedést okozna.