Árhullám vonul le a Dunán – 2019.05.21.

A Felső-Duna térségében május 19. óta ciklon helyezkedik el, amely jelentős mennyiségű csapadékot okozott a Duna lefolyásképződés szempontjából meghatározó vízgyűjtőin: a bajorországi részvízgyűjtőkön területi átlagban 2 nap alatt mintegy 50 mm, az Inn vízgyűjtőjén 45 mm, a Traun és az Enns folyók vidékén pedig közel 20 mm eső esett, amely hozzájárult a magasan fekvő területeken megmaradt hórétegek gyorsabb olvadásához. Az összegyülekező csapadékvizek hatására a Duna mellékfolyóinak vízhozama jelentősen megnőtt, és a folyó felső szakaszán árhullám indult el.

Az árhullám jelenleg Passau térségében tetőzik, azonban annak áradó ága már a magyarországi szakaszt is elérte: Nagybajcs állomáson ma reggeltől intenzíven emelkedik a folyó vízszintje.
Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint az Igazgatóságunk kezelésében lévő Duna-szakaszon a holnapi nap során veszi kezdetét az áradás. Baja térségében a vízszintek a következő hét elején megközelíthetik az I. fokú készültség elrendelését indokoló 700 cm-es értéket is.
A csapadék-előrejelzések beválása esetén a holnap délelőtti órákig a bajor részvízgyűjtőkön és az Inn térségében további 20 mm, a Traun és az Enns vízgyűjtő területén pedig további 10 mm csapadék várható, ami számottevően lassíthatja a levonuló árhullám apadását.
Az áradás hatására a hullámtér alacsonyabban fekvő területei kerülnek elöntésre, egyes szakaszokon a víz megjelenik a töltésláb mellett. A hullámtér elöntése miatt fokozott hordalékszállításra kell számítani. A megnövekedett hordalékhozam miatt fokozott figyelemmel, körültekintően kell a Dunán közlekedni, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani Dunán található úszóművekre, ugyanis azok elsodródhatnak, illetve kár keletkezhet bennük.
Az ADUVIZIG munkatársai az árhullám érkezése előtt ellenőrzik az árvízvédelmi töltést keresztező műtárgyakat, ahol szükséges, ott gondoskodnak azok megfelelő elzárásáról.
A jelenlegi előrejelzések szerint Érsekcsanádnál a ¬Dunán levonuló árhullám következtében¬ a Sárközi I. főcsatornán a belvizek gravitációs kivezetési lehetősége várhatóan megszűnik. Ennek következtében – amennyiben szükségessé válik – a főcsatornán levezetésre kerülő belvizek szivattyús átemelése fog megtörténni.