Árhullám vonul le a Dunán

Az elmúlt napokban a Duna felső vízgyűjtőjén nagy mennyiségű csapadék hullott. Az utóbbi 6 napban (július 13-18) a Felső-Duna vízgyűjtőjére hullott napi csapadékösszegek átlaga 78 mm volt. Az észlelt 6 napos csapadékösszegek részvízgyűjtőnként:

  • Duna az Inn torkolata felett: 52,8 mm
  • Inn: 84,3 mm
  • Traun és Enns: 96,2 mm
  • Bécsi medence: 78,9 mm

A csapadéktevékenységet jelentős vízszintemelkedések követték a németországi és osztrák szakaszon. Passaunál a vízállás 590 cm-ről 800 cm fölé emelkedett 48 óra leforgása alatt, ahol július 19 éjfél és 10 óra között tetőzött a folyam 824 cm-el. Az osztrák-magyar határ közelében lévő Wildungsmauernél július 19 10-15 óra körül várható a tetőzés, 678 cm-es vízállással és 6500 m3/s-os vízhozammal. A vízszint ebben a szelvényben 3,3 métert emelkedett 36 óra alatt.

Az árhullám a Duna magyarországi szakaszára érve Nagybajcs és Esztergom között árvízvédelmi fokozatot meghaladó vízszinteket fog elérni. II. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállás csak Nagybajcsnál valószínűsíthető. Esztergom és Mohács között a tetőző vízállások várhatóan kismértékben alul fognak maradni az I. fokú árvízvédelmi készültségtől.

Nagybajcsnál a tetőzés nagy valószínűséggel kedd este fog bekövetkezni 601 cm-es vízállással. A tetőzés Bajánál péntek estére várható, 681 cm-es vízállással az Országos Vízjelző Szolgálat mai előrejelzése szerint.

A folyó áradása a kétoldali I. rendű árvízvédelmi fővédvonalak és magaspartok által közrezárt területeket érinti közvetlenül. Az emelkedő vízszintek hatására a folyószabályozási művek és a mederzátonyok víz alá kerülnek. A mellékágakba és a holtágakba friss víz jut és ezzel együtt a vízszintek is megemelkednek. A hullámtér alacsonyabban fekvő területeit elönti a Duna vize és a domborzat változékonyságának megfelelően eltérő vízmélységek alakulnak ki. Az árvízvédelmi töltés folyó felőli lábában is megjelenik a víz. A megemelkedett vízszintek következtében jelentősen megnövekedhet a folyó által szállított uszadék mennyisége. Kérjük az érintetteket, hogy a megnövekedett uszadék mennyiség miatt fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek a folyón és mellékvizein, továbbá kiemelt figyelmet fordítsanak az úszóművek és a kikötők biztonságos üzemeltetésére.

Az előrejelzések szerint a hajózási nagyvízszintet nem haladják meg az árhullám levonulásával kialakuló vízszintek, ennek megfelelően a hajózás korlátozását várhatóan nem kell majd elrendelni.

Az árhullám elvonulását követően visszahúzódó víz helyenként jelentősebb mennyiségű üledéket és uszadékot hagyhat maga után a korábban elöntött területeken.

Az elmúlt napokban kialakult csapadékos időjárás hatására Igazgatóságunk működési területének déli részén jelentős mennyiségű csapadék hullott. A legfrissebb hidrológiai előrejelzések alapján a Dunán levonuló árhullám miatt az elkövetkező napokban várhatóan több helyen megszűnik a csatornákból a gravitációs vízbevezetés lehetősége a Dunába, ezért több torkolati szivattyútelep üzembe helyezése válhat szükségessé.

A gravitációs bevezetés lehetőségét kihasználva jelenleg vízkormányzási beavatkozásokkal intézkedtünk a csatornák előürítésével a mederteltség csökkentése érdekében.


Forrás: www.hydroinfo.hu