Csapadékos hétvégén vagyunk túl

Az ADUVIZIG területét az elmúlt héten mediterrán ciklon érte el, amely kiadós, hónapok óta nem látott mennyiségű csapadékot hozott magával. Méréseink szerint december 9-én (pénteken) és 10-én (szombaton) területi átlagban több mint 50 mm csapadék hullott. A két nap alatt lehulló vízmennyiség több, mint a december hónapra jellemző egész havi csapadékösszeg, ugyanis a bajai vízügyi igazgatóság területén az év utolsó hónapjának átlagos havi csapadékösszege 46 mm-t tesz ki. A bőséges eső viszonylag egyenletes területi eloszlásban hullott. A december 6-11. közötti csapadéktevékenység során a legkevesebb csapadékot (41,1 mm-t) Soltszentimrén, a legtöbbet (62,9 mm-t) Dusnokon mértük.

Az OMSZ talajnedvesség-mérései alapján kijelenthető, hogy a novemberi és decemberi csapadékesemények hatására a talajok felső fél méteres rétege sokfelé telített vagy telítettséghez közeli állapotban került, ugyanakkor a mélyebb talajrétegekben továbbra is vízhiány figyelhető meg.

A múlt heti csapadékhullás eredményeként csökkent az éves csapadékhiány mértéke. Fontos azonban kiemelni, hogy a 2022. évi időjárás döntően szárazabb volt a szokásosnál, így az idei évben ezidáig hullott csapadékösszeg (417 mm) változatlanul jóval elmarad a sokévi átlagos éves csapadékösszegnél (591 mm), azaz többhavi csapadék hiányzik a területről. Amennyiben decemberben nem hullana több csapadék, úgy az idei évet a méréstörténet 1901. évi kezdete óta a hatodik legszárazabb évként könyvelhetnénk el.