Dunai bejárás hajóval kisvíz idején

A dunai jégvédekezés összehangolása magyar–horvát–szerb közös érdekű feladat, ezért a jégvédekezés koordinációjával megbízott magyar, horvát és szerb központi és helyi összekötők kisvízi hajós bejárást tartottak a jégvédekezés szempontjából közös érdekű, Dunaföldvár és Vukovár közötti Duna-szakaszon. A találkozó célja a jégmegállás és jégtorlaszok kialakulására hajlamos pontok közös megtekintése volt.

A bejárás két részletben történt meg: a szakértők 2019. szeptember 3-án (kedden) a Dunaföldvár – déli országhatár közötti részszakaszt szemlézték meg a magyar Fél hajójával. 2019. szeptember 4-én (szerdán), a szerb Fél hajójával a déli országhatár – Vukovár közötti részszakasz került megtekintésre.

A folyami bejárás során a résztvevők megosztották egymással elmúlt évi tapasztalataikat, megtekintették a bejárt szakaszok szabályozási műveit, valamint ismertették egymással az aktuális hajózási viszonyokat.

A hajóút során szerzett szakmai tapasztalatok segítséget nyújtanak a 2019/2020. évi téli jégvédekezésre való felkészüléshez, melynek tárgyában az idei év decemberében magyar–horvát–szerb háromoldalú találkozóra kerül sor az ADUVIZIG szervezésében.