Dunai vízmélység mérések

Igazgatóságunk felmérő csoportja geodézia felméréseket – keresztszelvényezést – végez az ADUVIZIG működési területén, az 1434 fkm és 1560 fkm-ek között. Ezen folyamkilométerek között hajózhatósági szempontból meghatározó gázlók és szűkületek is találhatók. A gázlók és szűkületek rendszeres felmérésével ellenőrizhetővé válik, hogy a hajózási űrszelvény előírt méretei és ezzel a hajózás legalapvetőbb feltételei a hajózás rendelkezésre áll.

A SonarMite, amivel dolgozunk a világon létező egyik legkisebb méretű hordozható vízmélységmérő készülék. Geodéziai felmérésekre alkalmas, mivel elvi mérési pontossága 2.0 cm. Jellemzője, hogy beépített akkumulátort tartalmaz, amely 8-12 óra üzemidőt biztosít használójának. Ennek köszönhetően könnyen áthelyezhető egyik vizijárműből a másikba és nem akadályozza használatát az sem, ha a járműben nincs áramellátás. Emellett a felhasználó választhat olyan változatot is, amely nem tartalmaz akkumulátort, hanem tápkábelen keresztül csatlakoztatható külső akkumulátorhoz vagy más tápforráshoz.

A SonarMite-nak nincs saját memóriegysége. A mélységadatokat másodpercenként 2-szeri sűrűséggel kábelmentes Bluetooth kapcsolattal, vagy soros kábel alkalmazásával juttatja az adatgyűjtő szoftverhez, amely kézi számítógépen (PDA) vagy notebookon (PC) futtatható.