Egy talajlakó kékalga faj: Nostoc commune

A hosszantartó aszályos időszak után, az ősszel beköszöntöttek a gyakori esőzések. Ennek következtében több helyen találkozhatunk egy talajlakó kékalgával, amely könnyedén átvészelte a száraz időszakot is, de a nedvesebb környezetnek köszönhetően most újra szaporodásnak indulhatott.
A korábban kékalgáknak nevezett, fotoszintetizáló cianobaktériumok prokarióta egysejtűek (nincs valódi, hártyával körülvett sejtmagjuk). Előfordulhatnak sejtcsoportosulásokban, de lehetnek fonalas felépítésűek is, sejtjeiket gyakran kocsonyás anyag burkolja. Kozmopolita elterjedésűek, vagyis szinte mindenhol megtalálhatóak a Földön: édes vagy sós vízben, hőforrásokban, a talajban, de még a hó felületén is fellelhetők. Egyes fajaik képesek megkötni a levegőben lévő szabad nitrogént, közéjük tartozik a Nostoc nemzetség is, amelynek több mint 200 faja él a Föld legkülönfélébb helyein. Közülük a Nostoc commune nevű fajjal (vagy más néven gyepzselével) gyakran találkozhatunk a talajon, sziklákon különösen esős időszakokban vehető jól észre. A sejtek hosszú fonalakat alkotnak, melyek szabad szemmel is látható, barnás-zöld/olajzöld, kocsonyás állagú telepeket képeznek. Ivartalanul, spóraképzéssel szaporodik. Először kis hólyagokat figyelhetünk meg, majd ezek megnövekedve összelapulnak és bőrszerű, amorf alakú telepeket hoznak létre.

Nostoc commune a bátmonostori öntözőtelepnél talált telepe

Jól tűri a szélsőséges körülményeket, mint például az UV sugárzást, a száraz időszakot, vagy ha a környezetében alacsony a tápanyag- és a nitrogéntartalom – mivel utóbbit a légkörből is meg tudja kötni speciális sejtjeivel, amelyeket heterocisztának neveznek. Száraz időszakban nehéz észrevenni, mivel ilyenkor kiszáradnak, törékeny állagúvá és sötétebb színűvé válnak. A kiszáradt telep ellenálló a hővel, valamint a fagyási és felengedési ciklusokkal szemben is, így akár évtizedekig is életképes maradhat.

Nostoc commune kiszáradt telepe

A tartósan nedves időszakokban, amikor a környezeti feltételek ismét kedvezőek számára, a törékeny feketés darabkák felduzzadnak és szaporodni kezdenek. Kedveli a meszes talajokat, ezért ha a kertünkben jelenik meg, az jelezheti a talaj egyensúlyának felborulását, szervesanyag hiányát. Összegyűjtésével csak ideiglenesen javíthatunk kertünk kinézetén, mivel ez az alga a talaj felső rétegében is megtalálható.

Nostoc commune mikroszkópos képe különböző nagyításokban

Nostoc commune telepe a Sugovica gyalogos és kerékpáros hídnál