Elkerülhetetlen volt az életveszélyes, öreg fűzfák kivágása a Vajas partján

A Sárközi-I. főcsatorna – másképpen Vajas – partján álló elöregedett, veszélyes fűzfák 2019. március 27-29. időszakban eltávolítására kerültek. A favágás szükségességére a 2018 nyarán tapasztalt események figyelmeztettek bennünket, amikor a csatorna partján álló fűzfákról nagyobb ágak törtek le, illetve az egyik fa kidőlt. A történtek személyi sérülést nem, azonban vagyoni kárt okoztak egy közelben álló személygépkocsiban.

Az eseményeket követően erdészeti szakember bevonásával sor került a területen álló faállomány felmérésére, állapotának ellenőrzésére. A szóban forgó egyedek törzsének nagymértékű korhadása miatt ápolásukra, megmentésükre már nem volt lehetőség. Megállapításra került, hogy a fák oly mértékben korhadtak, hogy fenn áll az életveszély illetve az anyagi kár okozásának lehetősége, ezért a fák kivágása a továbbiakban nem volt halasztható.
Az elvégzett fakitermelési munkák indokoltságát bizonyítják a helyszínen tapasztaltak, melyek alapján megállapítható, hogy a kivágott fák mindegyike egészségkárosodást szenvedett, korhadtak és üregesek voltak.