Élő Dunai Limes- Rekonstruált, IV. századi hajó Magyarországon

2020. júliusában vette kezdetét és ez év végéig tart az Élő Dunai Limes (Living Danube Limes) című, Európai Uniós, Interreg Duna Transznacionális Program projekt, amely azt a célt tűzte ki, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát nem mint elválasztó, hanem mint összekötő útvonalként erősítse. A projektben 10 Duna-menti ország 19 partnere vesz részt (egyetemek, kutatóintézetek, múzeumok, önkormányzatok)- és a projekt alapelvei a következők: a tudás gyűjtése és továbbadása, kutatások támogatása, együttműködések erősítése, a turizmus fejlesztése, a párbeszéd növelése. A projekt honlapja: Living Danube Limes – Interreg Danube (interreg-danube.eu).

A projekt egyik kiemelt látványossága, hogy Németországban, a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai készítettek egy rekonstruált, 4. századi római hajót Mainzban található leletek alapján. Ez egy teljesen működő, lusoria-típusú hajó, amelyet Németországban a TÜV is bevizsgált. A projekt vezető partnere több turnusban legénységet is toborzott hozzá, akik 2 hetes turnusban (teljesen nemzetközi társaság) végigutaznak a Dunán, a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig. Ez az utazás fizikailag is összeköti a Duna-menti római örökséggel is rendelkező településeket. Az út neve: Connecting Cruise.

A hajó 2022. július 16-án rajtolt Németországból, majd Ausztriát követően a szlovák-magyar dunai szakaszon halad át. Az útiterv szerinti állomások, Esztergom (augusztus 10), Visegrád (augusztus 11.), Szentendre (12.), Budapest (13–14.), Százhalombatta (15–17.), Adony (18.), Dunaújváros (19–20.), Dunaföldvár (21.), Bölcske (22.)., Paks-Dunakömlőd (23–24.), Fadd-Dombori (25–26.), Baja (27–28.), Dunaszekcső (29.), Mohács (30–31.). Majd szeptember 1-jén továbbhalad Horvátországba, Batinába majd Szerbia, Románia és Bulgária vizein halad őszig.

Rekonstruált római hajó útvonala