Alt

Extrém aszály az ADUVIZIG területén

A 2022-es év eleve vízhiánnyal kezdődött, és ez a tendencia július végéig nemcsak folytatódott, hanem fokozódott is. Idén eddig mindössze egy hónapban, áprilisban fordult elő, hogy a havi csapadékösszeg meghaladta az arra a hónapra jellemző sokéves átlagot, az év többi részében jelentősen kevesebb csapadék hullott.

Júniusban az ADUVIZIG működési területén átlagosan 53 mm csapadékot észleltünk, ami hozzávetőlegesen a negyedével (16 mm-rel) alulmúlta a hónapra jellemző sokéves átlagot. Júliusban extrém szárazság volt jellemző a térségünkre: átlagosan 10 mm csapadék hullott, ami elenyésző mennyiség az átlaghoz (62 mm) képest. A hónap végére az éves csapadékösszegből számított hiány 161 mm, tehát többhavi csapadék hiányzik.

1. ábra: A csapadék alakulása az ADUVIZIG területén a 2022. évben

2. ábra: Észlelt csapadékösszeg az ADUVIZIG területén 2022 júliusában

Az ADUVIZIG területén 1901 óta állnak rendelkezésünkre havi bontásban csapadékadatok. Ebből megállapítható, hogy a legszárazabb év a 2000. év volt, amikor éves szinten mindössze 334 mm, ebből július 31-ig 195 mm hullott. Az idei év csapadékviszonyait a 2000. év júliusáig bezáró időszakkal összehasonlítva az látható, hogy 2022-ben még ennél is kevesebb, mindössze 172 mm csapadékot észleltünk.

3. ábra: A csapadék alakulása az ADUVIZIG területén a 2000. évben

Ez alapján valós esély mutatkozik arra, hogy az idei év felkerüljön az elmúlt mintegy 120 év legszárazabbjai közé. Ha az egyes évek csapadékösszegeit júliusig bezárólag vizsgáljuk, 2022 már megelőzte a 2000-es évet, és ezzel a legszárazabb első hét hónappá lépett elő.

4. ábra: Legszárazabb januártól júliusig tartó időszakok

Amennyiben az idei nyár eddig eltelt két hónapjának csapadékösszegeit vizsgáljuk, akkor az átlagtól kevésbé elmaradó júniusnak köszönhetően a helyzet javulni látszik, azonban még ezzel együtt is az idei év „előkelő”, kilencedik helyen szerepel a legkisebb június-júliusi csapadékösszegek listáján.

5. ábra: Legkisebb június-júliusi csapadékösszegek

Hőmérsékletadatok csak 1939-től érhetőek el az ADUVIZIG területére. A 10 legszárazabb június-július között több az ezt megelőző időszakra esik, azonban az 1939-től számított legkisebb csapadékösszegeket tekintve az is megállapítható, hogy ugyan előfordult már többször is a jelenleginél szárazabb év a térségünkben, legtöbbször a havi középhőmérsékletek a 2022. évinél alacsonyabbak voltak. A legmagasabb júniusi középhőmérséklet az idei volt (22,9 °C), a júliusi 24,0 °C-os átlaghoz közeli érték pedig több évben is előfordult, bár szintén ez a legmagasabb.

6. ábra: Havi csapadékösszegek és középhőmérsékletek alakulása a legszárazabb június-júliusi időszakokban

A 30 legszárazabb június-júliusi időszakot megvizsgálva megállapítható, hogy a lista számos tagja 1990 utánra tehető. Megjegyzendő továbbá, hogy a 10 legszárazabb június-július között négy 21. századi év is adódott.

7. ábra: A 30 legszárazabb június-júliusi időszak

A száraz időszakok gyakoriságának és hosszának növekedése és annak hatása a működési területünkön található Szelidi-tó vízállásváltozásának tendenciájában is megfigyelhető. A tó vízszintje az elmúlt 20 évben egyre többször csökkent a korábbi éveknél alacsonyabbra, valamint a negatív rekord is a tavalyi évben állt be, szeptember és november között többször is 151 cm-es vízállást észleltünk. A vízállás változásának trendje meredeken csökkenő.

8. ábra: A Szelidi-tó vízállásának változása