Fűzvölgyi-főcsatorna kotrása

A Fűzvölgyi-főcsatorna 11+000-15+450 cskm közötti szakaszán, Dunatetétlen település környezetében a vízszállító képesség javítása érdekében 2020. április elején fenntartási kotrási munkálatok kezdődtek.

A tárgyi szakaszon a mederből történő iszapkotrással, perforált kanalas munkaszerelékkel ellátott, forgó felsővázas, hidraulikus meghajtású, mocsárjáró, WATERKING típusú kotrógép alkalmazásával végezzük el a kotrási munkálatokat.

A hazánkban ez idáig kevésbé elterjedt, igazgatóságunkon újszerűnek számító kotrási technológia nem tér el nagyban a parti kotrásnál használt forgó felsővázas hidraulikus kotrótól.  A különbség a viszonylag nagyobb magasságú és szélesebb alváz és járótalp kialakításból adódik. Ezen speciális kialakításnak köszönhetően a kotró mocsaras, gyenge teherbírású talajon is képes közlekedni valamint úszásra is képes. Előnye, hogy nem csak a partról, de meghatározott vízmélységig a mederben is képes haladni. Az eddigi tapasztalataink erről a technológiáról meglehetősen pozitívak.

A csatornaszakaszon végzett kotrási munkálatok során a meder jobb szélen lévő viszonylag jó állapotúnak ítélt széles nádsáv megtartása érdekében a kotró a meder bal szélében haladva termeli ki a változó vastagságú (mintegy 20+30 cm) iszapréteget és helyezi el a meder bal szélén, a parton illetve a part és a nádsáv találkozásánál rendezett formában. A mederben haladó mocsárjáró kotrógép lehetőséget biztosít arra, hogy a csatorna parti sávjában lévő fás szárú növényzet eltávolítása, kivágása elkerülhető legyen, illetve arra csak a legszükségesebb esetben kerüljön sor.