Háromoldalú találkozó a téli jégvédekezés tárgyában

A Magyar – Szerb Vízügyi Bizottság és az Állandó Magyar – Horvát Vízgazdálkodási Bizottság ülésszakán hozott határozatoknak megfelelően és a vonatkozó szabályzatokkal összhangban idén 2021. december 2-án került sor a magyar, horvát és szerb jégvédekezési összekötők és szakértők találkozójára. A tárgyalás célja az volt, hogy a felek megállapodjanak a jégvédekezés szempontjából magyar–szerb–horvát közös érdekű, Dunaföldvár és Vukovár közötti, 227 km hosszú Duna-szakaszon, a 2021/2022. évi téli időszakban esetlegesen bekövetkező, árvízi elöntés okozására képes jégjelenségek (jégtorlódások, jégtorlaszok) elleni védekezés feltételeiről.

A találkozó – a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel – a tavalyi évhez hasonlóan idén is videókonferencia formájában került megtartásra.

A tárgyaláson az összekötő szervek kölcsönösen tájékoztatták egymást az aktuális hidrometeorológiai helyzetről és a középtávú, valamint a hosszú távú előrejelzésekről. Megállapításra került, hogy a hosszú távú előrejelzésekben rejlő bizonytalanságokra, valamint az esetlegesen bekövetkező szélsőséges meteorológiai eseményekre és a várhatóan alacsony vízállásra való tekintettel a téli időszak második felében a dunai jégjelenségek kialakulásának lehetősége nem zárható ki.

A magyar fél tájékoztatta a szerb és a horvát Felet, hogy a Dunaföldvár – országhatár közötti közös érdekű Duna-szakaszra a korábbi megállapodásnak megfelelően 4 (négy) db jégtörő hajót biztosít. Ezek közül 2 (kettő) db jégtörő hajó szükség szerint a közös érdekű szakasz országhatár és Vukovár közötti részén végez jégtörést. Ugyancsak megerősítésre került, hogy amennyiben a hidrometeorológiai előrejelzések intenzív jégzajlásra, illetve jégbeállásra utalnak, és a teljes magyarországi Duna-szakasz jéghelyzete, valamint a műszaki lehetőségek azt megengedik, úgy a magyar Fél megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a fent megadott 2 db hajón kívül további 2 db jégtörő hajó kerüljön levezénylésre az országhatár Vukovár közötti közös érdekű Duna-szakaszra.

A felek megállapodtak abban, hogy a 2022/2023. évi jégvédekezési előkészítő tárgyalásra 2022 decemberében, Horvátország területén kerül sor.