Háromoldalú találkozó a téli jégvédekezés tárgyában

A magyar, horvát és szerb jégvédekezési összekötők és szakértők a határvízi bizottságok határozatai alapján és a vonatkozó árvédekezési szabályzatokkal összhangban 2022. december 6-án videókonferencián vettek részt. Az értekezleten a felek egyeztették a jégvédekezés szempontjából magyar–szerb–horvát közös érdekű, Dunaföldvár és Vukovár közötti Duna-szakaszon, a 2022/2023. évi téli időszakban esetlegesen bekövetkező, árvizek okozására képes jégjelenségek (jégtorlódások, jégtorlaszok) elleni védekezés feltételeit.

A tárgyaláson az összekötő szervek kölcsönösen tájékoztatták egymást az aktuális hidrometeorológiai helyzetről és a középtávú, valamint a hosszú távú előrejelzésekről. Megállapításra került, hogy a hosszú távú előrejelzésekben rejlő bizonytalanságokra, valamint az esetlegesen bekövetkező szélsőséges meteorológiai eseményekre és a várhatóan alacsony vízállásra való tekintettel az előttünk álló téli időszak második felében nem zárható ki a dunai jégjelenségek kialakulásának lehetősége.

A határvízi bizottságok elnökeinek korábbi megállapodásnak megfelelően a Dunaföldvár – országhatár közötti közös érdekű Duna-szakaszra 4 (négy) db jégtörő hajót biztosít. Ezek közül 2 (kettő) db jégtörő hajó szükség szerint a közös érdekű szakasz országhatár és Vukovár közötti részén végez jégtörést. Ugyanezen megállapodás értelmében amennyiben a hidrometeorológiai előrejelzések intenzív jégzajlásra, illetve jégbeállásra utalnak, és a teljes magyarországi Duna-szakasz jéghelyzete, valamint a műszaki lehetőségek azt megengedik, úgy a magyar Fél megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a fent megadott 2 db hajón kívül további jégtörő hajók kerüljenek levezénylésre az országhatár Vukovár közötti közös érdekű Duna-szakaszra.

A felek megállapodtak abban, hogy a 2023/2024. évi jégvédekezési előkészítő tárgyalásra 2023 decemberében, Horvátország területén kerül sor.