Háromoldalú találkozó a téli jégvédekezés tárgyában

A vízügyi bizottságok ülésszakán hozott határozatoknak megfelelően és a vonatkozó szabályzatokkal összhangban idén 2020. december 8-án került sor került a magyar, horvát és szerb jégvédekezési összekötők és szakértők találkozójára. Az értekezlet célja az volt, hogy a felek megállapodjanak a jégvédekezés szempontjából magyar–szerb–horvát közös érdekű, Dunaföldvár és Vukovár közötti Duna-szakaszon, a 2020/2021. évi téli időszakban esetlegesen bekövetkező, árvizek okozására képes jégjelenségek (jégtorlódások, jégtorlaszok) elleni védekezés feltételeiről.

A találkozó – a kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel – kivételesen videókonferencia formájában került megtartásra.

A tárgyaláson az összekötő szervek kölcsönösen tájékoztatták egymást az aktuális hidrometeorológiai helyzetről és a középtávú, valamint a hosszú távú előrejelzésekről. Megállapításra került, hogy a hosszú távú előrejelzésekben rejlő bizonytalanságokra, valamint az esetlegesen bekövetkező szélsőséges meteorológiai eseményekre és a várhatóan alacsony vízállásra való tekintettel a téli időszak második felében nem zárható ki a dunai jégjelenségek kialakulásának lehetősége.

A magyar fél tájékoztatta a szerb és a horvát Felet, hogy a Dunaföldvár – országhatár közötti közös érdekű Duna-szakaszra a korábbi megállapodásnak megfelelően 4 (négy) db jégtörő hajót biztosít. Ezek közül 2 (kettő) db jégtörő hajó szükség szerint a közös érdekű szakasz országhatár és Vukovár közötti részén végez jégtörést. Ugyancsak megerősítésre került, hogy amennyiben a hidrometeorológiai előrejelzések intenzív jégzajlásra, illetve jégbeállásra utalnak, és a teljes magyarországi Duna-szakasz jéghelyzete, valamint a műszaki lehetőségek azt megengedik, úgy a magyar Fél megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a fent megadott 2 db hajón kívül további 2 db jégtörő hajó kerüljön levezénylésre az országhatár Vukovár közötti közös érdekű Duna-szakaszra.

A felek megállapodtak abban, hogy a 2021/2022. évi jégvédekezési előkészítő tárgyalásra 2021 decemberében, Horvátország területén kerül sor.