Heves csapadékot hozott a hidegfront

Június 16-án egy, az ADUVIZIG területére betörő hidegfront hatására helyenként zivatarok alakultak ki. Soltszentimrén a felhőszakadás hatására 63,5 mm csapadékot regisztráltunk, azaz ezen az állomáson egy nap csaknem annyi csapadék hullott, mint egy átlagos júniusban szokott összesen (Soltszentimrén az átlagos havi csapadékösszeg 66 mm).

Június 17-én a légköri viszonyok továbbra is kedvező feltételeket biztosítottak a zivatarok kialakulásához. A délelőtti átmeneti napos időt követően délutántól dél-délkelet felől intenzív gomolyfelhő-képződés kezdődött, és különösen a működési területünk déli részét (azon belül is leginkább a Margitta-szigetet) több hullámban érték rendkívül heves zivatarok, helyenként jég kíséretében. A déli határ közelében fekvő Karapancsán az esti időszakban néhány óra alatt 97 mm csapadék hullott, ami lényegesen több annál, mint amennyi általában egész júniusban összesen hullani szokott (átlagos júniusi csapadékösszeg: 76 mm). Ugyanezen a napon Baján 58 mm csapadékot rögzítettünk, ami megközelíti az átlagos júniusi csapadékösszeg értékét (71 mm).

A mostani események nem tekinthetők példátlannak, hiszen területünkön az elmúlt években is előfordultak özönvízszerű esőzések: Rémen 2018. június 9-én 88,2 mm csapadékot mértek, Baján 2007. augusztus 11-én 99,8 mm eső hullott, Kunbaján 1997. november 8-án 110 mm csapadékot regisztráltunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint egészen a hét végéig számítani kell zivatarok kialakulására. Az intenzívebb csapadékgócokban rövid idő alatt 20-50 mm, néhol ezt meghaladó csapadék is hullhat, amelyhez jég és 60-80 km/h-s széllökések is társulhatnak.