Hullámzó frontrendszer okozott heves viharokat

Augusztus 4-én nyugati irányból egy hullámzó frontrendszer húzódott az ADUVIZIG területe fölé, ahol találkozott a nedves, meleg szállítószalaggal. Ennek következtében labilizálódott a légkör, és több hullámban heves viharok alakultak ki, felhőszakadással és helyenként jéggel. Működési területünkön több szupercella is kialakult. Kecelen az özönvízszerű esőzés hatására 105,0 mm csapadékot regisztráltunk, azaz ezen az állomáson néhány óra leforgása alatt az átlagos augusztus havi csapadékösszeg (55 mm) csaknem duplája hullott.
A front hatására másutt is jelentős mennyiségű eső esett. Katymáron 65,0 mm, Soltvadkerten 64,0 mm, Karapancsán 59,0 mm csapadékot regisztráltunk.
A legintenzívebb csapadékhullás Kecelen volt jellemző: 15 és 16 óra között 75,7 mm csapadékot jegyeztünk.

A mostani események nem tekinthetők példátlannak, hiszen területünkön az elmúlt években is előfordultak özönvízszerű esőzések: Karapancsán 2019. június 17-én 97,0 mm csapadékot jegyeztünk, Rémen 2018. június 9-én 88,2 mm csapadékot mértek, Baján 2007. augusztus 11-én 99,8 mm eső hullott. Az eddigi napi csapadékrekord Kunbaja állomáshoz kötődik, ahol 1997. november 8-án 110 mm csapadékot regisztráltunk.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint csütörtökön a reggeli órákig lehet még számítani zivatarok kialakulására, majd csökken a csapadékhajlam és a délutáni hőmérsékletek is jelentősen emelkednek.