Megkezdődött az ADUVIZIG területére vonatkozó Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv kidolgozása

A vizek jó állapotának elérése és megtartása érdekében a Kormány a 1155/2016. (III. 31.) Korm. határozattal lépette hatályba Magyarország felülvizsgált, 2015. évi vízgyűjtő-gazdálkodási tervét, amely a 2016-2021 közötti időszak intézkedési programját tartalmazza. A „vízgazdálkodásban érdekelt” ágazatok, társadalmi csoportok rendkívül széles kört ölelnek fel, ezért szükséges, hogy a VKI célkitűzései horizontális szempontként beépüljenek a különböző szakpolitikák programjaiba.

 

A fentiekre való tekintettel Magyarország Kormánya 1772/2016. (XII. 15.) Korm. határozatában a Vidékfejlesztési Program pályázatainak támogathatósága és a vízkészletek védelme céljából Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv (továbbiakban VKGTT) készítését írta elő. A terveket a területileg illetékes Vízügyi Igazgatóságok készítik. Az Alsó Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. (IX. 4.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott működési területére készíti el a tervet.


A VKGTT célja a 2014-2020 fejlesztési ciklusban az öntözésfejlesztéseket szolgáló vízjogi engedélyek kiadásának stratégiai megalapozása. Az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet alapján elkészült a tervre vonatkozó Stratégiai Környezeti Vizsgálat tematikája, melyet a jogszabály  4. §-a, valamint 7. §-a szerint a környezetvédelmi, természet- és tájvédelemi, talajvédelemi, környezet- és településegészségügyi, épített környezet védelmi, erdészeti, földvédelmi vízügyi és vízvédelmi hatósági, természet- és tájvédelmi feladatkörben érintett szerveknek az igazgatóság véleményezésre megküldött. A tematika itt megtekinthető.


A Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv kidolgozásával kapcsolatos információkról az ADUVIZG honlapján tájékoztatást nyújtunk. A tervezéssel kapcsolatos véleményeiket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   e-mail címre küldhetik meg.