Vízi világ – vízbiológiai, kémiai bemutató

Március 22-én, a Víz Világnapján az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság munkatársai a Déri sétahajón tartottak ismeretterjesztő bemutatót. Az érdeklődő gyerekek látványos kísérletek segítségével ismerhették meg a víz fizikai-kémiai tulajdonságait. A mikroszkópból kamerával, élőben kivetítve láthatták a tanulók a vízben lebegő, egyébként méretük miatt szabad szemmel láthatatlan, apró planktonikus élőlényeket. Ezek között voltak egy-, és többsejtű növénykék (algák), parányi ostoros és csillós állatkák és baktériumok.

 

 

A vizekben lejátszódó kémiai és biológiai folyamatokról szinte csak akkor esik szó napjainkban, ha valamilyen havária esemény következik be (halpusztulás, mérgezés, oxigénhiány). A víz közelében élő ember, ha ismeri ezeket a folyamatokat, sokat tehet a jó vízminőség megőrzéséért. A Víz Világnap idei jelmondata a „Védd természetesen” így az egyes emberek szintjén is értelmezhető. Fontos ez azért is, mert Baja vízi város, az emberek közvetlen kapcsolatban vannak a felszíni vizekkel.
A szakemberek remélik, hogy a gyerekek a megfelelő időben kapott ismeretek birtokában jobban megértik a sérülékeny vízi környezet megóvásának szükségességét.

 

1.jpg10.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg


AdmirorGallery 4.5.0, author/s Vasiljevski & Kekeljevic.