Szakértői találkozó a 2018/2019. évi téli jégvédekezés előkészítése tárgyában

A magyar, horvát és szerb jégvédekezési összekötők és szakértők 2018. december 11-én és 12-én, Újvidéken tartották meg az előttünk álló téli időszak jégvédekezésének előkészítéséhez szükséges egyeztető találkozót. Az összekötő szervek a sokévi gyakorlatnak megfelelően kölcsönösen tájékoztatták egymást a hidrometeorológiai helyzetről és a középtávú, valamint a hosszú távú előrejelzésekről. A hosszú távú előrejelzésekben rejlő bizonytalanságokra, valamint az esetlegesen bekövetkező szélsőséges meteorológiai eseményekre és a várhatóan alacsony vízállásra való tekintettel nem zárható ki a dunai jégjelenségek kialakulásának lehetősége.

 


A magyar fél tájékoztatta a szerb és a horvát Felet, hogy a 2018-2019. évi téli időszakra a Dunaföldvár - országhatár közötti közös érdekű Duna-szakaszra 4 (négy) db jégtörő hajót biztosít, azzal a lehetőséggel, hogy ezek közül 2 (kettő) db jégtörő hajó, melyek állandó állomáshelye Baja, a közös érdekű szakasz országhatár és Vukovár közötti részén is végezhet jégtörést.
A szerb fél tájékoztatta a résztvevőket, hogy megkezdte egy jégtörő hajó megépítéséhez szükséges műszaki dokumentáció kidolgozását.
A felek megállapodtak abban, hogy a 2019–2020. évi jégvédekezési előkészítő tárgyalásra 2019 decemberében, Magyarország területén kerül sor.