Jégtörő hajók I. fokú jégvédekezési készültségbe helyezése

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a vízügyi igazgatási szervek jégtörő hajóparkjának üzemeltetéséről szóló 24/2012. (V. 31.) BM utasítás rendelkezéseinek megfelelően 2021. december 15-én 6:00 órától elrendelte a jégtörő hajók I. fokú jégvédekezési készültségbe helyezését, azaz melegen tartását.

Az ADUVIZIG üzemeltetésében 4 nagy (300 LE feletti) és 2 kis (300 LE alatti) jégtörő hajó áll. A hajók jégtörésre való felkészítése évközben megtörtént. Az őszi felülvizsgálat keretében az elvégzett karbantartási munkálatokat az érintett szakbizottság ellenőrizte és a hajók állapotát megfelelőnek, jégtörésre alkalmasnak találta.

A jégtörő hajók a jeges árvíz elleni védekezés egyik legfontosabb eszközei. Azonban, a korábbi évek enyhébb telei ellenére sem zárható ki a Dunán jégjelenségek megjelenése. Ennek megfelelően a hajók melegen tartásra és készenlétbe helyezése elengedhetetlen feladat a téli időszakban. Az ADUVIZIG jégtörő hajó flottája egy esetleges jégvédekezés idején a közös érdekű Dunaföldvár – Vukovár közötti szakaszon teljesíthet szolgálatot.

A jégtörő hajók legutóbb 2017 januárjában végeztek jégtörési feladatokat, amikor rendkívüli jégvédekezési készültség keretében a szerb-horvát Duna-szakaszon szüntették meg a kialakult jégtorlaszokat, majd azt követően szerb kérésnek megfelelően egészen Belgrádig vonultak és biztosították a jég folyamatos levonulását a Duna alsóbb szakaszain.