Kékalga gyepek a Sugovicán

A napokban szennyezésre hasonlító képződményt – a vízfelszínen úszó bevonat darabokat – figyelhetünk meg a Sugovicán, ám valójában ezt a vízrendszerben jelenlévő kékalgák (más néven: cianobaktériumok) okozzák, és legtöbbször a környezeti viszonyok változásait jelzik. Az egyik fonalas Oscillatoria faj normál körülmények között a mederfenéken lévő bevonatban található meg, algagyepeket alkotva.

A gyep felszínre úszása nem újkeletű jelenség, időről-időre megfigyelhető a Sugovicán is: az alacsonyabb vízállás következtében több fény jut el a fenékig, aminek hatására ezek a fonalas algákból álló gyepek elszaporodnak és intenzív fotoszintetizálásba kezdenek. A fokozott oxigéntermelés során légbuborékok képződnek, amik felszakítják a gyepeket az aljzatról és a víz felszínére emelik. A jelenség általában hamar meg is szűnik, mivel a közvetlen napsugárzás hatására ezek az algák elpusztulnak és a fenékre süllyednek.

Vasbaktériumok

Egy másik látványos jelenséget is megfigyelhetünk most a parton. A vízzel nem borított részeken szivárványosan csillogó szivárgó víz jelent meg, amely megtévesztően hasonlít az olajszennyezéshez.

Ezt az elszíneződést a talajban, talajvízben élő vasbaktériumok okozzák melyek szintén az alacsonyabb vízállás következtében kerülnek a felszínre, a vízfelszínen hártyát képezve. Ezek az élőlények növekedésük során vas- illetve mangán-oxi-hidroxid csapadékkal vonják be sejtjeiket, ezáltal barna tokocskákban élnek.

Vaskiválás a parti homokon

A partot tovább figyelve láthatunk egy másik vassal kapcsolatos történést is. A talajvízben lévő vas a felszínre kerülve, levegő hatására oxidálódik és rozsdabarna, vöröses-barna színű csapadék formájában a homok felületén kiválik.