Klímabarát Települések Szövetségének projektzáró rendezvénye Esztergomban – VÍZeum látogatása

2019. október 24-én Esztergomban, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumában került megrendezésre a Klímabarát Települések Szövetségének projektzáró rendezvénye, ahol az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság is képviseltette magát. Az esemény kísérő programja a VÍZeum, a Duna Múzeum új állandó kiállításának látogatása volt, mely megújult formában ez év október 11-től várja az érdeklődő látogatókat.

A rendezvényt Kovács Lajos, a 2009-ben alakult Klímabarát Települések Szövetségének elnöke nyitotta meg, majd értékelte a projektet érintő 3,5 év eredményeit is. A nap folyamán több fontos, a klímaváltozást, klímastratégiát érintő témakör került előtérbe. Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója beszélt a települések jövőbeli fenntartható vízgazdálkodásáról, ezt követően Dr. Pálvölgyi Tamás tanszékvezető (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Környezetgazdaságtan Tanszék) ismertette a települési klímastratégiák készítésének jelentőségét. A klímaváltozás vizeket érintő kedvezőtlen hatásait mutatta be Prof. Dr. Szöllősi-Nagy András elnökhelyettes (UNESCO, Nemzetközi Hidrológiai Program Kormányközi Tanács), aki az előadásában kihangsúlyozta azt is, hogy a klímaváltozás következtében gyakoribb szélsőséges időjárás, valamint a víz körforgásának felgyorsulása várható. A rendezvényt Szalkai Tímea, a Duna Múzeum igazgatója zárta, aki a múzeum új állandó kiállításának kihívásait ismertette a közönséggel.
Az előadások után a résztvevők betekintést nyerhettek a Duna Múzeum új állandó kiállításába, a VÍZeumba. A kiállítás látványos és interaktív elemekkel gazdagítva mutatja be a vízügy, vízgazdálkodás történetét, valamint annak múltját és jelenét. A VÍZeum legfőbb kihívása, hogy új célcsoportokat elérve, minden korosztály számára érthetően, izgalmas formában mutassa be a vizeket érintő területeket. A kiállítás több különböző részlegből áll, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hajózással kapcsolatos érdekességekkel, a bel- és árvízvédelemmel, öntözéssel, a folyók szabályozásával, a vizes mesterségekkel, vagy akár az úszás történelmével egyaránt. A kiállításon belül egy látványos pihenőhely is kialakításra került, ahol a vendégek egy kellemes, fényekkel megvilágított, zenés környezetben pihenhetnek meg és közben vízzel kapcsolatos ismereteiket is bővíthetik. A kiállításról összességében elmondható, hogy egyedülálló, izgalmas, látványos és interaktív formában nyújt felejthetetlen élményt minden korosztály számára.