Közös magyar–szerb vízhozammérés a Kígyós-főcsatorna vízgyűjtőjén

Az Alsó-Duna-völgyi Igazgatóság Vízrajzi Osztályának szakemberei szerbiai kollégáikkal közös vízhozammérést hajtottak végre 2023.03.24-én a Kígyós-főcsatornán és a Bácsbokodi-Kígyós-csatornán. A mérésre a 2022 decemberében egyeztetett ütemterv szerinti időpontban került sor.

A szakemberek a szerbiai Regőce térségében kezdték a mérést, ezt követően a Bácsbokodi-Kígyós-csatornán Bácsborsódnál, majd a Kígyós-főcsatornán a Katymár közelében elhelyezkedő mérőműtárgynál végeztek vízhozammérést.

A feladatot az ADUVIZIG Vízrajzi Osztálya és a szerbiai Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet egyaránt 2-2 fő bevonásával végezte el. A szakemberek a munkához forgószárnyas, illetve indukciós áramlásmérő műszert használtak. A méréseket mindkét fél sikeresen végrehajtotta. Ezt követően a magyar és a szerb kollégák közösen kiértékelték az eredményeket, és megállapították, hogy a mért értékek csekély mértékű szórást mutatnak.

A mért értékek Regőce esetében 90 és 92 l/s-ra, Katymárnál pedig 68 és 70 l/s-ra adódtak. Bácsborsódnál mindkét fél 9 l/s-os vízhozamot állapított meg.