Májusi árhullám a Dunán

A Duna bajorországi részvízgyűjtőjére és az Inn folyó vízgyűjtő területére az elmúlt 6 napban átlagosan mintegy 40-50 mm csapadék hullott, melyet az Alpok magasabban fekvő, hóval borított területeinek olvadása is kísért. Ennek következtében az április közepi árhullámot követően ismét jelentős víztömeg indult el a folyón. A mértékadó vízgyűjtőkön tapasztalt csapadékos áprilisi időjárásnak köszönhetően jelenleg közepes mederteltség jellemzi az ADUVIZIG kezelésében álló 1560–1433 fkm közötti Duna-szakaszt, amelyre az újabb árhullám rövidesen megérkezik.

A 2023. május 11-i előrejelzések beválása esetén a Duna bajai vízmércéjén mérhető vízállás értéke május 15-én átlépheti az 500 cm-t, május 17-re pedig az 550 cm-t is megközelítheti.

Az áradás hatására a hullámtér alacsonyabban fekvő területei elöntésre kerülhetnek, ezáltal fokozott hordalék- és uszadékszállításra kell számítani. A megnövekedett uszadékmennyiség miatt a Dunán fokozott figyelemmel, körültekintően kell közlekedni, továbbá kiemelt figyelmet kell fordítani a part mentén található úszóművekre, ugyanis azok elsodródhatnak, illetve kár keletkezhet bennük. Az ADUVIZIG munkatársai az árhullám érkezése előtt ellenőrzik az árvízvédelmi töltést keresztező műtárgyakat, továbbá szükség szerint gondoskodnak azok megfelelő elzárásáról.

Megjegyezzük, hogy a fent leírt hidrológiai jelenség – az ún. „zöldár” – az év ezen szakaszában megszokottnak tekinthető: az Alpok és a Kárpátok térségében a csapadékmaximumok jobbára május és augusztus közötti időszakra adódnak. Az összegyülekező csapadékvízből származó lefolyás hatására a Duna magyarországi szakaszán nagyvízi állapotok májustól augusztusig rendszeresen előfordulnak.