Megérkezett az éltető eső

Az elmúlt három hónap rendkívül száraz időjárása után múlt hét szerdán végre jelentős változás állt be az ADUVIZIG csapadékviszonyait illetően.

Március 29-én, kedden az égen megjelenő fátyolfelhőzet előhírnöke volt a szerda éjjel, illetve csütörtök hajnalban megkezdődött csapadékeseménynek. A legnagyobb napi csapadékösszegeket március 31-én észleltük: Dunavecsén 34 mm, Soltszentimrén 23,6 mm, Fülöpházán 25,1 mm, Lajosmizsén 22,7 mm, Izsák, Solt és Harta állomásokon pedig 21 mm hullott az égi áldásból.

A szélsőségek előfordulása, valamint a március 30. és április 3. közötti szintvonalas csapadékábra alapján megállapítható, hogy területi értelemben jelentős eltérések mutatkoztak a lehullott csapadék mennyiségében: a legtöbb eső működési területünk északi részén hullott (2. ábra). Az ADUVIZIG területén regisztrált legnagyobb csapadékösszegeket az 1. ábra mutatja.

1. ábra: A 2022.03.30 – 04.03. közötti csapadékhullám legnagyobb csapadékösszegei

Délen ettől jelentősen elmaradt a lehullott csapadék mennyisége a tárgyidőszakban: a legkisebb mennyiséget, 10,9 mm-t Borotán regisztráltuk. Egyes településeken a múlt heti esőzés volt az év első számottevő csapadékeseménye: többek között Tázláron, Kunszentmiklóson, Hartán, Kecelen és Jakabszálláson sem érte el az 5 mm-t a március 30. előtti, 2022. évi csapadékösszeg.

2. ábra: Észlelt csapadékösszeg az ADUVIZIG területén 2022.03.30 – 04.03. között

A hirtelen jött, nagyobb mennyiségű csapadék azonban nem képes ellensúlyozni az idei évre jellemző csapadékhiányt. Idén aszállyal kezdődött a vegetációs időszak, így a múlt hét elején a működési területünk teljes egészén közepes aszály uralkodott, illetve északon, Kunszentmiklós térségében megjelent már az erős aszály is. A lehullott csapadék hatására ugyan megnövekedett a talaj víztartalma, azonban a január óta tartó szárazság miatt március végén még mindig jelentős csapadékhiány volt jellemző a térségben. A hónap végén az idei évre számított göngyölített csapadékösszeg a teljes területre vonatkozóan 25 mm, ugyanakkor a sokéves átlag alapján ez 76 mm-rel kevesebb a jellemző értéknél. (3. ábra)

3. ábra: Göngyölített csapadékösszeg 2022 első negyedévében az ADUVIZIG területén

Az ADUVIZIG területére egészen 1901-től állnak rendelkezésünkre havi csapadékösszeg adatok. A teljes idősort vizsgálva az is megállapítható, hogy a 2022. évben tapasztaltuk minden idők legszárazabb első negyedévét (4. ábra).

4. ábra: Legszárazabb első negyedévek az ADUVIZIG területén 1901-2022 között

Összességében elmondható, hogy bár az elmúlt napok csapadékhullását örvendetes eseményként tartjuk számon, a lehullott mennyiség nem elegendő az elmúlt hónapokban kialakult szárazság teljes ellensúlyozásához.