Rekordalacsony hótakaró a Duna vízgyűjtőjén

A Felső-Duna részvízgyűjtőin a december csapadékosabb volt a sokévi átlagnál (átlagosan 60-80 mm-t regisztráltak), ezzel együtt azonban az átlaghőmérséklet jelentősen (mintegy 2 °C-kal) magasabb volt a szokásosnál. Az enyhe időjárás következtében a hónap második felében érkező bőséges csapadék hó helyett folyékony halmazállapotban – eső formájában – érte el a talajt. Az enyhe hőmérsékletek és az eső együttesen hozzájárultak a korábban felhalmozódott hó olvadásához, mely egy év végi árhullám kialakulásához vezetett.

Az idei év első hónapjában a Duna lefolyásképződés szempontjából meghatározó vízgyűjtőin (bajorországi részvízgyűjtők, valamint az Inn, a Traun és az Enns folyók vízgyűjtő területe) ezidáig átlagos mennyiségű (25-35 mm) csapadék hullott, az átlagosnál magasabb hőmérsékletek miatt ugyanakkor számottevő hótakaró nem alakult ki az alpesi vidékeken.

A fenti tényezők okán január elejétől rekordalacsony a hóban tárolt vízkészlet értéke a Duna Nagymaros feletti részvízgyűjtőjén. Az osztrák Központi Meteorológiai és Geofizikai Intézet (ZAMG) jelentése szerint a 2022. december 24. és 2023. január 8. közötti időszakban Ausztriában olyan alacsony volt a hóborítottság, amilyet utoljára 1961/1962 telén mértek.

forrás: krimml.panomax.com

Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint 2023. január 16-án a Nagymaros feletti Duna-vízgyűjtőn 1,78 km³-t tett ki a hóvízkészlet értéke, ami jelentősen alulmúlja a korábbi időszakban ezen a naptári napon mért minimumot (2,47 km³).

Az előttünk álló napokban mérsékelt csapadéktevékenységre kell számítani Bajorország és Felső-Ausztria térségében, így a hótakaró vastagsága a Duna meghatározó részvízgyűjtőin várhatóan továbbra sem növekszik.

forrás: www.hydroinfo.hu