Tájékoztató a hétvégi csapadékhullámról

A 2022. év első hét hónapjának rendkívüli szárazsága igencsak kedvezett az aszály kialakulásának. Augusztus 19-én a működési területünk majdnem teljes egészére a rendkívüli aszályosság volt jellemző. A hosszúra nyúlt csapadékmentes időszakot végül ezen a napon megszakította egy hosszabb ideig tartó esőzés.

Augusztus 19-én a hőhullámot lezáró frontrendszer érkezett a térségünk fölé, amely egyes területeken néhány nap leforgása alatt nagyobb mennyiségű csapadékot hozott Igazgatóságunk területére.

Jelentős eltérések adódtak azonban a csapadék területi megoszlásában. A legtöbb eső jellemzően a működési területünk középső és északi táján hullott, egyes állomásokon augusztus 19-22. között 60-80 mm-t is meghaladó csapadékot észleltünk. A négy napot összegezve a legnagyobb csapadékösszeget (83,2 mm) Kunszentmiklóson regisztráltuk, de jelentős a Kecel (75,6 mm), Harta (73,8 mm), Hajós (70,0 mm) és Tázlár (68,2 mm) térségében mért csapadék is. A legmagasabb napi csapadékösszeget (55,7 mm-t) augusztus 21-én, Kunszentmiklóson rögzítettük.

Ezzel szemben a működési terület déli részén, nagyjából Baja vonalától kezdve jelentősen kevesebb csapadék hullott. A négy nap alatt 20 mm-nél kevesebb csapadékot regisztráltunk Baja, Csátalja, Csávoly és Dávod állomásokon.

A térségre jellemző aszályindex alakulása a mai napon a lehullott csapadék összegének megfelelően alakult. Az ADUVIZIG területének középső és északi része jobbára aszálymentessé vált (kivételt képez Lajosmizse térsége, ahol jelenleg közepes aszály jellemző), Sükösd és Borota vonalától délre pedig továbbra is közepes és erős, illetve Csávoly térségében rendkívüli aszály vált uralkodóvá.

Az elmúlt napok csapadékeseményét tekintve megállapítható, hogy habár a működési területünk nagyobb részén az eső hatása jelentős javulást hozott a szárazság tekintetében, a déli területeken továbbra is erős aszály jellemző.

1. ábra: Észlelt csapadék az ADUVIZIG területén 2022.08.19-22. között