Tovább emelkednek a vízszintek a Dunán Bajánál

A Duna osztrák, szlovák és cseh részvízgyűjtőit az elmúlt napokban egy mediterrán ciklon uralta, amely nagy mennyiségű csapadékot hozott a térségbe.

A május eleji felső-dunai csapadék több hullámban érkezett, ami két árhullámcsúcs kialakulását vonta maga után (az első május 13-án, a második május 15-én érte el a magyarországi Duna-szakaszt). A második árhullám a magyarországi szakaszon ráfutott az elsőre, így Bajánál a tegnapi napon az első árhullám 524 cm-rel bekövetkező tetőzését követően apadás helyett csak rövid stagnálás volt megfigyelhető. Az esti órákban a második árhullám megérkezése okán a vízjárás ismét áradóba fordult. A mérsékelt áradás azóta is folyamatos.

A mediterrán ciklon a tegnapi napon további 20-30 mm csapadékot szállított a Duna alpesi részvízgyűjtőire, ami a magas mederteltségű folyamra ráfutva további vízszintemelkedést okoz: az aktuális előrejelzések szerint az újabb, immár a hónapban a harmadik árhullám a ma délutáni órákban érkezhet meg Magyarország területére. Az előrejelzések beválása esetén a Duna Bajánál május 21-én tetőzhet, 629 cm-es (±17 cm) vízállással.

Az előttünk álló napokban a Felső-Duna vízgyűjtőjén csökken a csapadékhajlam, ezért a tetőzést követően intenzív apadásra kell számítani (forrás: OVSZ).