Uszadékkiszedő hely létesítése a Sárközi-I. főcsatornán

A biztonságos vízszolgáltatás és a vízminőség megóvása érdekében szükségszerű, hogy a vegetációs időszak során, a csatornáinkban felgyülemlő növényi uszadék mielőbb eltávolításra kerüljön. Ennek jegyében fenntartási munkáink szerves részét képezi az uszadékszedési tevékenység. Kalocsai Szakaszmérnökségünk többek között a Sárközi-I. főcsatorna 46+330 cskm szelvényénél rendszeresített növényzet eltávolítási feladatokat ezért egységünk e helyszín fejlesztését határozta el az idei évben.

A szakaszmérnökség saját kivitelezésben egy 30 m2 felületű térbetont alakított ki a főcsatorna bal partján. A 20 cm-es vasalt térbeton egy 20 cm-es tömörített tört beton és sóder ágyazaton került elhelyezésre. Az uszadék szedési tevékenységből származó csurgalékvíz visszatartása érdekében a kiszedő hely mentén szivárgó kavicságy került elhelyezésre.

Az új létesítmény használatbavételére 2020. november 02-án került sor. Az első használat tapasztalatai pozitívak, a kialakított uszadékkiszedő hely hosszú távon fogja szolgálni fenntartási munkáink biztonságos és problémamentes végrehajtását.