Vízhiány mérséklése

A napjainkban egy gyakoribbá váló aszálykárokkal szembeni védekezés az egységes monitoring rendszer kiépítésével, üzemeltetésével kezdődik. Ennek megfelelően az aszálykár megelőzése illetve lehetséges mérséklése érdekében az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízhiány-monitoring rendszert üzemeltet. A monitoring rendszer adatai, illetve azok feldolgozása a https://vizhiany.vizugy.hu/ oldalon bárki számára elérhető. A rendszer fejlesztése a mérési pontok bővítésével jelenleg is folyamatban van.

Igazgatóságunk területén 18 db egységesen kialakított monitoring állomás üzemel, amelyeken az alábbi megfigyelések történnek.

A mérőállomások a talajt, illetve a növényzetet ért hatásokat mérik. A monitoringpontokon a meteorológiai alapparaméterek (csapadék, páratartalom, léghőmérséklet, relatív légnedvesség és levélfelület-nedvesség) mellett hat szinten (10, 20, 30, 45, 60, 75 cm mélységben) történik naponta talajnedvesség- és hőmérsékletmérés.

A szenzorok segítségével a talajnedvesség pontosan meghatározható, továbbá a beszivárgást akadályozó tényezők (pl. fagyott talaj) is azonosíthatók. A talaj alsó rétegeiben elhelyezett mérőeszközök a talajvízszint emelkedését is jelzik.

A vízhiány monitoringhoz kapcsolódóan folyik az egységes aszályvédelmi terv mintájának kidolgozása, jóváhagyása az OVF koordinálásával. Ebben határozzuk meg a tartós aszály idején teendő feladatokat.