Vízi növényzet eltávolítás úszó hínárvágó munkagépekkel a Bajai Szakaszmérnökség területén

A tavasz előrehaladtával felgyorsult a csatornák vízi növényzetének reprodukciója. A teljesen víz alá merülő növények (tócsagaz és hínárfélék) gátolják a víz szabad áramlását, lassítják a lefolyást, így jelentős visszaduzzasztó hatásuk van. A part menti sekély vízben növő mocsári vegetáció (nád és gyékényfélék) a part felől a nyílt vízfelszín irányába terjeszkedve leszűkítik a vízfolyások medrét melynek következtében a vízszállítás csökken. A vízügyi gyakorlatban évtizedek óta bevett módszer, hogy a vegetáció túlburjánzása ellen a Szakaszmérnökség úszó hínárvágó gépeket vet be. A Bajai Szakaszmérnökség működési területén tavasztól őszig rendszeresen végzünk vízinövényzet eltávolítást a Duna-völgyi főcsatornán, a Sárközi I. és Sárközi II. főcsatornán, a Ferenc-tápcsatornán és a Karapancsai-főcsatornán.

Jelenleg a Szakaszmérnökség rendelkezésére áll két darab Esox típusú valamint egy darab Truxor típusú úszó nád és hínárvágó gép. Ezek az alternáló kaszával szerelt gépek szabályozható mélységben képesek vízi növényzet vágásra.

A gépek által megvágott vízi növényzet az alsóbb szakaszon szűkületekben, kanyarokban és műtárgyak előtt feltorlódik, ahonnan kotrógéppel kiemelésre, majd szikkasztás kerül. Az utóbbi években egyre több helyen létesült kiépített uszadék kiszedő és kirakó pont, ezek nagyban megkönnyíti a fenntartási feladatok elvégzését.