Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 943 6281
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 943 6281

Dunai árhullám - 2023. augusztus 6.

hullott_csapadek_03.png

Az elmúlt 14 napban egy ciklon hatására a Duna alpesi vízgyűjtőjén jelentős csapadéktevékenység zajlott, ami több osztrák, szlovén és horvát hegyvidéki területen, kisvízfolyáson és folyón okozott rendkívüli áradásokat. Ennek következtében a magyarországi folyók is intenzíven áradnak, rendkívüli árhullám vonul le a Murán, a Dráván, a Rábán is.

A Dunán is áradás tapasztalható, amely a jelenlegi előrejelzések alapján 2023.augusztus 11-én, várhatóan 574 cm környékén tetőzik a bajai szelvényben. Az árhullámot alacsony mederteltség fogadta, árvízvédelmi készültséget elérő vízszintek nem valószínűsíthetők.

Az áradás során számítani kell arra, hogy a hullámtér alacsonyabban fekvő területei víz alá kerülhetnek, illetve a hullámtérre kilépő víz a szokásosnál több uszadékot visz magával.
Az elmúlt időszakban térségünkre is jelentős mennyiségű eső hullott. A felesleges vizeket a belvízcsatornák vezetik le, amelyek több kivezetési ponton az árvízvédelmi töltést keresztező zsilipeken keresztül kerülnek a Dunába. A kialakuló magas dunai vízszintek miatt a gravitációs kivezetési lehetőségek megszűnnek a Sárközi-vízrendszer egyes kifolyási szelvényeinél, ez miatt várhatóan belvízvédelmi készültség elrendelése mellett szivattyús átemeléssel kell biztosítani a felesleges vizek levezetését.

Az emelkedő dunai vízszinteknek köszönhetően víz betáplálásra is lehetőség nyílik a Deák Ferenc-zsilipen keresztül a Ferenc-tápcsatornába. A tápzsilip fokozatos nyitásával egyre több friss víz kerül a tápcsatornába.