Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 943 6281
Széchenyi logo
Központi vízkárelhárítási bejelentések: +36 30 943 6281

OMIT sajtóközlemény a dunai árhullám levonulásáról - 2023.12.28. Továbbra is hosszan elnyúló tetőzések, lassú apadás kíséri a dunai árhullámot

20231228.jpg

Budapest, 2023.12.28. – Hosszan elnyúló tetőzéssel, a 2013-as vízállásnál közel két méterrel alacsonyabban, tegnap este tetőzött a karácsonyi árhullám Budapestnél. A 10 évvel ezelőtti 891 cm-es tetőzéshez képest most 693 cm volt a legmagasabb érték. A felső szakaszokon is lassú, de folyamatos az apadás, ezért ma délután a szolnoki vízügyes kollégák hazatérhetnek.

Tekintettel a Balaton magas vízállására tegnap megkezdődött a tó óvatos vízeresztése.

Az elmúlt napokban jelentős csapadék már nem volt. A tegnap esti előrejelzés alapján az elkövetkező néhány napon számottevő csapadékot nem várunk, a napi középhőmérsékletek továbbra is döntően 0°C felett alakulnak. A jövő hét közepétől érkezik újabb, várhatóan folyékony halmazállapotú csapadék, ami kisebb mennyiséget jelent a Garam, Ipoly, Zala, és számottevő mennyiséget a Dráva, Mura, a Tisza és mellékvízfolyásainak vízgyűjtőjén.

A Duna Nagybajcsnál 25-én este tetőzött 612 cm-es vízállással, 26-án délután újra áradásnak indult, majd aznap este 616 cm-rel újfent tetőzött. Azóta már elkezdődött az apadás.

Komárom és Esztergom térségében tegnap késő délelőtt illetve kora este tetőzött az árhullám. Komáromnál szombaton, Esztergomban pedig vasárnap reggelre csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje (mindkét vízmércén 500 cm) alá.

Budapesten tegnap 20:00-kor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 cm volt, azóta tetőző-stagnáló a vízjárás a 690-692 cm tartományban (12.28. déli adatok!!). A 700 cm-es, II. fokú készültségi szintet nem érte el a vízállás.

A főváros alatti szakaszokon Bajánál december 30-án napközben I.fokú készültséget meghaladó vízállások mellett várható a tetőzés.  Mohácson az év utolsó napján a hajnali időszakban 805 cm körüli legmagasabb vízállások kialakulása prognosztizálható.

A Lajta Mosonmagyaróvárnál tegnap délután tetőzött 211 cm-rel, itt is elkezdődött az apadás. Az Ipoly Ipolytölgyesnél 27-én hajnalban 464 cm-rel tetőzött (I. fok 420 cm, II. fok 470 cm). 

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Tivadar térségében tetőzik I. fok körüli tetőzés várható a Tokaj és Kisköre közötti szakaszon. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen vízszint-emelkedések indultak meg. A mellékfolyók tetőztek, a Hernádon és Körösök vízrendszerén van jelenleg is áradás, de I. fok alatti tetőzés várható.

A Balaton magas vízállására tekintettel a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 2023. december 27-én 13:00 perckor megkezdte a tó vízeresztését.  A Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező vízhozamokhoz igazodva 15 m3/s-os úgynevezett óvatos vízeresztés történik majd. A vízeresztésre az elmúlt pár napban azért nem került sor, mert az olvadás miatt nagyon nehezen volt előrejelezhető a Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok vízállás-emelkedése. Az előrejelzéseket folyamatosan figyelik, a vízeresztés mértékének esetleges növeléséről az adatok alapján döntenek a vízügyes szakemberek.